Waarom moet ik acrylverf vernissen?

Op de eerste plaats is het niet noodzakelijk je acrylverf vernissen. De praktijk wijst uit dat je acrylverf kunstwerk gewoon jarenlang goed blijft, zelfs zonder een vernislaag eroverheen. Acrylverf is van zichzelf al een soort van kunststof (plastic) laag en is in die zin al eigenlijk goed afgesloten.

Toch kan er een reden zijn om vernis te gebruiken. Bijvoorbeeld om je schilderij een aparte of juist een iets andere uitstraling te geven kun je er voor kiezen om een vernis aan te brengen. Je hebt verschillende mogelijkheden voor een vernis, bijvoorbeeld zijde glans, hoog glans of mat. Deze vernissen kunnen iets extra doen voor je werk. Daarnaast is je schilderij makkelijker schoon te maken wanneer je werk is vernist.

Een groot voordeel van je acrylverf vernissen is dat wanneer je er voor kiest om je acryl kunstwerk buiten te hangen deze makkelijker schoon te maken is.

Stappen om acrylverf te vernissen

Benodigde tijd: 10 minuten.

Je kunt je acrylverf vernissen met een spuitbus. In de onderstaande stappen laat ik je zien hoe je dat kunt doen. Benodigdheden: geventileerde ruimte, ezel en een vernis spuitbus

 1. Pak een vernis spuitbus.

  Je hebt verschillende vernis spuitverf, spuitlak en spuitbussen die je kunt gebruiken. Kies een vernis die je prettig vindt om te gebruiken. Zelf kies ik voor een spuitbus, omdat ik de vernis dan mooi gelijkmatig kan verdelen.

 2. Zoek een goed geventileerde ruimte.

  Ga op zoek naar een ruimte die goed geventileerd is en vies mag worden. Buiten onder een afdakje of een schuur is vaak een geschikte ruimte om te vernissen.

 3. Plaats je werk op een ezel.

  Een standaard of een ezel is erg prettig om je werk te vernissen. Zorg er in ieder geval voor dat je werk stevig staat en niet kan omvallen tijdens het vernissen.

 4. Spuit de vernis gelijkmatig over je werk.

  Laat de vernis rustig intrekken in je kunstwerk na het inspuiten. Indien nodig kun je deze stap nog een keer herhalen. Let er dan wel op dat je eerste vernis laag is opgedroogd.

 5. Laat je werk drogen.

  Wanneer je tevreden bent met je vernislaag over je werk, laat je het drogen. Geef het echt wat tijd en plaats je werk op een plek waar het kan drogen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk vuil in de lucht.

Vernissen met een spray en kwast

Een andere optie is om vanuit een flesje de vernis aan te brengen met een kwast. Ook hiervoor geldt, werk in een goed geventileerde ruimte! Met een kwast heb je meer controle over wat je aanbrengt. Ik zie regelmatig dat mensen de vernis ruimschoots aanbrengen met een spray en dan met de kwast het goed nalopen. Op deze manier krijg je de vernis overal tussen zodat het echt goed afgesloten is.

Tip: Hoogglans vernis zal de kleuren in je kunstwerk intenser laten stralen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen