Hoe lang kun je acrylverf bewaren?

Wanneer je de tubes goed afsluit kun je acrylverf echt jaren bewaren zonder dat er iets mee gebeurd. De meeste tubes zijn voorzien van een dop met een klepje. Gebruik je de verf via het klepje, dan kunnen er verf resten rondom de opening ophopen. Het klepje zal na verloop van tijd niet meer goed sluiten. De verf in de tube zal kunnen opdrogen en is dan onbruikbaar. Opgedroogde acrylverf is immers niet meer te gebruiken… alhoewel… je zou de opgedroogde “rondjes” voorzichtig kunnen verwijderen en bewaren om in een later kunstwerk te verwerken!

Tip: Wil je zo min mogelijk verf verspillen? Probeer jezelf aan te leren om de tubes met de draaidop te openen in plaats van met het klepje. Draai de dop open en breng dan direct vanuit de tube de acrylverf aan op je palet. Draai de dop weer op de tube. Nu is de kans groter dat de tube acrylverf goed is afgesloten en kun je de acrylverf langer bewaren. Zo heb je langer plezier van je verf! 🙂

Acrylverf op je palet langer bewaren

Het hangt af van je omgeving hoe lang je acrylverf op je palet kunt kunt bewaren. Wanneer je aan het werk bent of je hebt een kleur gemengd en het is vrij dun verdeeld op je palet dan kan dat soms erg snel drogen. Ook warmte kan je verf sneller doen drogen.

Het komt weleens voor dat ik even een onderbreking heb tijdens het schilderen. Het is zonde wanneer je acrylverf droogt, maar ik heb zelf een toepasselijke oplossing gevonden om de acrylverf op je palet langer te bewaren. Ik spray vlak voor mijn onderbreking wat water over mijn palet en sluit mijn palet vervolgens af met een stuk vershoudfolie. De vershoudfolie druk ik vervolgens voorzichtig aan en op deze manier weet ik dat mijn verf voor langere tijd goed blijft.

Acrylverf een tweede leven geven

Deze tip deel ik altijd graag met al mijn cursisten. Het komt namelijk nog weleens voor dat je aardig wat acrylverf over hebt op je palet. Sommige gooien dit weg, zonde! De overgebleven acrylverf is namelijk nog goed te gebruiken. Schraap alle overgebleven verf van je palet af en doe dit in bijvoorbeeld een oud jam potje. Spray er wat water overheen en sluit het potje goed af met de deksel.

Je kunt alle overgebleven kleuren in het potje stoppen. Check zo nu en dan of het niet te droog wordt. Spray in dat geval weer wat water in het potje, roer goed om en sluit weer af. Het mengen van de kleuren geeft doorgaans een grijze kleur. Deze grijze kleur kun je bijvoorbeeld gebruiken als ondergrond. Op deze manier kun je alle overgebleven acrylverf jarenlang bewaren en geef je het een tweede leven.

2 gedachten over “Hoe lang kun je acrylverf bewaren?”

  1. Ik wrijf overgebleven verf vaak op een vel papier. Dat herhaal ik een paar keer. Je krijgt dan de mooiste effecten. Daar maak ik dan wenskaarten van.

  2. mijn ‘nieuwe’ verf hangt in een koele kamer, ik heb recent nog niet eerder geopende verftubes, misschien 5 jaar oud, weggegooid, de verf was een soort onbruikbare brij geworden (zwart en ultra marijn) ik ben nu versneld gaan gebruiken en ik hoop dat de rest nog goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen