Mandy Groot

Hoe gebruik je een doezelaar?

Wat is een doezelaar? Een doezelaar is feitelijk een heel strak opgerold stukje papier. Het ziet er uit als een potlood en is in verschillende diktes verkrijgbaar.

Hoe kun je een doezelaar gebruiken en hoe maak je deze schoon?

  • Je kunt een doezelaar heel goed gebruiken als je tekent met grafiet of houtskool. Het werkt voornamelijk fijn met een wat zachter potlood. Zachtere potloden herken je aan een B: dit geeft de zachtheid aan. Hoe hoger het cijfer dat ervoor staat, hoe zachter het potlood. Als je iets hebt getekend met bijvoorbeeld een 5B potlood kun je de stevige lijnen vervagen met een doezelaar. Op deze manier kun je een schets naast duidelijke, strakke lijnen voorzien van zachte verlopen en vervaagde lijnen.
  • Een doezelaar kun je ook gebruiken als “potlood”. Je kunt dan bijvoorbeeld op een stukje papier een vlak inkleuren met een zacht grafietpotlood en daar vervolgens met de punt van een doezelaar even overheen gaan, zodat er een beetje grafiet op de punt zit. Hier kun je dan een tekening mee maken waarbij de lijnen heel vaag zichtbaar zijn. Dit is wel eens handig als je even vlot iets wilt tekenen en je weet dat je het later verder gaat uitwerken. Op deze manier staan er geen harde lijnen op je papier.
  • TIP: oefen niet teveel druk uit op het papier, want dan duw je het grafiet als het ware in het papier en dat maakt het lastig om eventueel nog te gummen.
  • Schoonmaken kun je met een stukje schuurpapier doen. Ga met de punt van de doezelaar over het schuurpapier en vervolgens doe je hetzelfde met het schuine gedeelte, zodat je de scherpe punt behouden blijft. Voor mij is dit de beste manier.
Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.