Mandy Groot

Hoe kun je acrylverf verdunnen?

Acrylverf kun je heel makkelijk verdunnen met water of tolueen. Breng de acrylverf aan op je palet en maak je penseel nat met water. Let goed op dat je niet teveel water gebruikt om de acrylverf te verdunnen, want het is geen aquarelverf. Vervolgens meng je de acrylverf zorgvuldig met het water. Persoonlijk gebruik ik hiervoor het liefst een paletmes. Zo blijft mijn penseel vrij van eventuele klodders verf.

Stappen voor het verdunnen van acrylverf

Benodigde tijd: 2 minuten.

 1. Pak een tube met acrylverf en breng de verf rechtstreeks vanuit de tube aan op je palet.

  Tip: Draai liever de hele dop van de tube en draai deze er direct na gebruik weer op! Hiermee voorkom je uitdroging van de acrylverf. In plaats van een palet kun je de acrylverf natuurlijk ook aanbrengen op een schoteltje 🙂

 2. Neem een penseel en doop deze in een potje met water.

  Breng een paar druppels water op of naast de acrylverf aan. Je kunt hiervoor ook een sprayflesje of een pipetje gebruiken.

 3. Meng de acrylverf op je palet met je natte penseel.

  Strijk je penseel langs de rand van het potje water, zodat het niet kleddernat is. Vervolgens meng je met het penseel de acrylverf met het water op je palet. Meng de acrylverf zorgvuldig zodat het een mooie en gelijkmatige structuur krijgt.
  Tip: Voeg liever een paar keer weinig water toe tot je de structuur hebt die je wenst. Als je namelijk in 1x teveel toevoegt kost het je meer moeite (én verf) tot het gewenste resultaat te komen.

Verdun met Acrylic Medium

In principe hoef je acrylverf niet veel te verdunnen, omdat het al een mooi uitgebalanceerde dikte heeft waar je mooi en fijn mee kunt werken. Mocht je de acrylverf echt flink willen verdunnen dan zou ik dat niet met water doen. Je verf wordt dan namelijk snel schraal en dat heeft effect op de helderheid van de kleur. In dat geval adviseer ik je Acrylic Medium te gebruiken. Dit verdunt de verf, maar met behoud van voldoende bindmiddel. Het maakt de kleur transparanter en helder!

acrylverf verdunnen met acrylic medium
Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.