Hoe lang moet acrylverf drogen?

Acrylverf is met water vermengbaar en heeft over het algemeen niet veel tijd nodig te drogen. Hoewel acrylverf snel droogt, kan de droogtijd natuurlijk wel verschillen. Dit zit ‘m vaak in de dikte waarmee je acrylverf aanbrengt op je doek.

Als je acrylverf vrij dun aanbrengt kun je je voorstellen dat het sneller droog is dan wanneer je een dikke laag acrylverf hebt aangebracht. Dit geldt zeker wanneer je een gel medium toevoegt aan de acrylverf. In dit geval moet de acrylverf veel langer drogen. Mocht je het dik hebben aangebracht of een gel medium hebben toegevoegd, dan adviseer ik je om de acrylverf een aantal uur de tijd te geven om te laten drogen. Je kunt ook een föhn gebruiken dit proces te versnellen.

Tip: Check voordat je verder gaat schilderen altijd voorzichtig of de verf ècht droog! Als dat niet het geval is bestaat de kans dat je het wegtrekt in plaats van dat je er een laagje overheen legt.

Geef dikke acrylverf langer tijd om volledig te drogen

Na een dag is acrylverf goed droog en uitgehard. Ik vertel mijn cursisten dat de verf echt droog-droog moet zijn en dat de tijd die de acrylverf nodig heeft om uit te harden ook afhangt van hoe dik je de acrylverf hebt aangebracht. Wil je lekker vlot werken, dan is een föhn heel handig!

Zelf heb ik wel eens een ballerina gemaakt waarbij ik de rok met extra heavy gel medium en acrylverf vrij dik heb opgezet. Het idee was dat de rok van de ballerina letterlijk vanaf het doek naar voren zou komen. Het duurde zeker wel een dag voordat de dik aangebrachte extra heavy gel medium echt droog was. Dus geef acrylverf, vermengd met een gel medium de tijd om goed te drogen en uit te harden.

Acrylverf is direct overschilder. Mocht je wat dunner werken dan kun je het met een haarföhn droogmaken zodat je direct verder kan.

Gebruik een retarder om de droogtijd van acrylverf te vertragen

Het komt wel eens voor dat je op het palet een mooie kleur heb gemengd die vervolgens snel opdroogt. Dit kan erg frustrerend werken, omdat je de kleur dan steeds opnieuw moet maken. Gelukkig kun je dit probleem gemakkelijk oplossen door een retarder te gebruiken. In de volksmond wordt een retarder ook wel een droogtijd vertrager genoemd.

Je kunt de droogtijd van acrylverf dus vertragen door retarder aan de verf toe te voegen. De retarder vertraagt het droogproces van de acrylverf, waardoor je langer met de verf kan werken. Hierdoor hoef je niet steeds weer opnieuw de kleur te mengen met de kans niet exact hetzelfde is…

Een retarder levert mij dan ook meer plezier tijdens het schilderen, simpelweg omdat ik langer met mijn gemengde kleur kan werken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *