Gezicht tekenen: Hoe teken je een gezicht in verhouding

Een gezicht tekenen is het startpunt voor het maken van prachtige portret tekeningen. Het is belangrijk dat de verhoudingen en afstanden goed zijn. Hiervoor zijn een aantal tips die je altijd kunt toepassen bij het tekenen van een gezicht. Hierdoor teken jij straks altijd gezichten die perfect in verhouding zijn.

Verhoudingen van het gezicht

Als (beginnend) kunstenaar is het belangrijk dat je weet hoe je de juiste verhoudingen van een gezicht moet tekenen. Het ziet er namelijk erg gek uit wanneer een gezicht niet goed in verhouding is getekend.

Gelukkig zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen bij het tekenen van een hoofd. Zo kun jij realistische tekeningen en schetsen maken.

Hoe je stap voor stap een gezicht kunt tekenen leg ik je later uit. Eerst vertel ik je nog meer over het belang de verticale en horizontale verhouding, de ogen, neus en mond.

Verticale verhoudingen

Om de juiste verhouding te bepalen kun je een gezicht verdelen in verticale secties. Namelijk de kruin, dit noem ik ook wel het bovengedeelte, de wenkbrauwen, ogen, neus, mond en de kin. Van boven naar onder bekeken kunnen deze lijnen je helpen met het tekenen van het vooraanzicht en zijaanzicht.

Horizontale verhoudingen

De horizontale verhoudingen van een gezicht zijn net zo belangrijk als de verticale verhoudingen. Het zal je misschien verbazen, maar de ogen bevinden zich meestal iets boven de helft van het gezicht. De afstand van de ogen tot aan de bovenkant is gelijk aan de afstand van de ogen tot de kin. Ik zie hier veel mensen mee de fout in gaan en leer ze daarom altijd de verhoudingen van het gezicht.

De juiste verhoudingen van het gezicht leren?

In mijn online portret cursus leg ik je alles uit over de verhoudingen van het gezicht. Je kijkt letterlijk mee over mijn schouder en leert alle ‘trucjes’ toe te passen om prachtige portretten te maken.

Ogen, neus en mond

Zonder een goede horizontale en verticale verdeling is het lastig om de ogen, neus, mond, oren, kin etc. op de juiste plaats te tekenen. Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding. Een gezicht komt er gek uit te zien als de verhoudingen in het gezicht niet goed zijn.

Hoe moet dit dan wel? Ik help je graag op weg. Met behulp van de onderstaande stappen leer je de basis principes om de juiste verhoudingen van een gezicht te tekenen.

thumbnail gezicht tekenen

Gezicht tekenen in stappen

De ogen bevinden zich meestal iets boven de helft van het gezicht. De afstand tussen de ogen is ongeveer één oogbreedte van elkaar verwijderd. Je hebt hierdoor in principe drie ogen naast elkaar. De breedte van de neus wordt in de meeste gevallen bepaald door de binnenste ooghoeken. De mond is gelijk aan de afstand tussen de pupillen. Je zult merken, des te vaker je dit oefent, des te beter je er in wordt.

Het tekenen van een gezicht is een fascinerend proces waarbij kunstenaars de complexiteit en schoonheid van de menselijke vorm vastleggen. Of je nu een ervaren tekenaar bent of net begint met het ontdekken van je artistieke talenten, het tekenen van een gezicht kan een uitdagende maar bevredigende ervaring zijn. In deze blogpost gaan we de stappen verkennen om een gezicht te tekenen en enkele handige tips delen om je te helpen bij dit creatieve avontuur.

Stap 1: Maak een vierkant met kruis

Teken een horizontale lijn van ongeveer 10 centimeter. Deze lijn is de bovenkant van het vierkant. Doe nu je duim aan een uiteinde van de lijn en je wijsvinger aan het andere uiteinde. Dit is de afstand van je lijn. Houd je vingers in deze afstand van elkaar en zet ze zo naar dat je een verticale lijn kan tekenen. Teken nu de andere verticale lijn en als laatste de horizontale lijn. Nu tekenen we een kruis in het vierkant. Het punt waar de lijnen elkaar kruisen is exact het midden. Gebruik dit middelpunt om een horizontale en verticale lijn te trekken. Als het goed is heb je nu een vierkant met daarin een kruis.

Stap 2: Teken de cirkel

Teken vanuit de losse hand een cirkel in het vierkant. Gebruik de hulplijnen die we in het vierkant hebben getekend. Het maakt niet uit als de cirkel niet perfect rond is. Wil je liever een perfecte cirkel? Gebruik dan bijvoorbeeld een passer.

Stap 3: Gum de hulplijnen weg

Gum nu de hulplijnen weg. Dit zijn de lijnen van het vierkant en het kruis in het vierkant. Als het goed is heb je na het weggummen van de hulplijnen een tekening die er ongeveer vergelijkbaar is met de onderstaande afbeelding.

Stap 4: Zet een hulplijn op van een helft

Teken een hulplijn op ongeveer van een helft (⅙ van de cirkel). Trek de hulplijn van boven naar beneden totdat de lijn de cirkel raakt. Je kunt nu vanaf de onderkant een horizontale lijn trekken naar de andere kant van de cirkel. Trek nu een verticale lijn naar boven. Later benoemen we alle horizontale lijnen. Dan weet je waarvoor je elke lijn hebt getrokken.

Stap 5: Zet nog een horizontale lijn. Pak de lengte tussen de middelste en onderste horizontale lijn

We gaan nu meten voor de volgende hulplijn. Zet je duim op de onderste hulplijn en je wijsvinger op de horizontale lijn die precies in het midden van de cirkel staat. Houd de afstand tussen beide vingers goed vast. Deze gaan we nu namelijk gebruiken. Beweeg nu rustig met je wijsvinger naar de onderste horizontale lijn (hier stond eerst je duim). Zet nu een streepje bij je duim. Dan heb je nu als het goed is een tekening zoals de afbeelding hieronder.

Stap 6: Zet een nog een hulplijn in het midden van de kin en bovenkant

Teken nu een hulplijn in het midden van de kin en de bovenkant van de cirkel. Dit kun je doen door een licht streepje te zetten op de plek waarvan jij denkt dat het midden is. Gebruik nu het puntje van potlood en leg deze op je net getekende streepje. Zet je wijsvinger op het streepje van de kin. Beweeg nu je potlood naar de bovenkant van de cirkel. Ligt je wijsvinger nu op je getekende streepje? Heel goed! Dan heb je het midden gevonden. Trek nu de horizontale lijn.

Stap 7: Zet een hulplijn aan de onderkant cirkel

Teken nu een horizontale hulplijn aan de onderkant van de cirkel. Trek alle horizontale lijnen iets verder naar de rechterkant. Als je hier klaar mee bent, dan kunnen we beginnen aan de volgende stap.

Stap 8: Benoem de horizontale lijnen

Benoem nu alle horizontale lijnen, zoals de afbeelding hieronder. Dit gebruiken we later om het gezicht in de juiste verhouding te tekenen.

Stap 9: Teken de kin in het gezicht

Begin vanuit de hulplijn ‘de neus’ en trek een flauw gebogen lijn naar de kin. Het is niet erg als het deel bij de kin een rechte streep is, want anders krijg je een puntige kin. En dit ziet er nog gekker uit. Doe nu hetzelfde voor de andere kant. Je hebt nu als het goed is een vergelijkbare tekening zoals de afbeelding hieronder.

Stap 10: Teken de oren in het gezicht

Vanuit de verticale hulplijn en de horizontale hulplijn van de ogen trek je een licht gebogen lijn naar boven. Ongeveer ter hoogte van de wenkbrauwen. Buig nu langzaam af. Helemaal door naar beneden tot aan de hulplijn van de neus. Maak nu weer een ronding tot aan de verticale hulplijn. De laatste ronding zijn de oorlellen.

Nu moeten we alleen nog de oorschelp tekenen. Trek een lijn van iets boven de ogen naar beneden en maak een kleine buiging naar binnen en weer naar buiten. Teken nu vanaf het onderste punt een gebogen lijn naar binnen toe en laat deze grenzen aan de zojuist getekende lijn. Als laatste moeten we nog één gebogen lijn zetten. En voilà!

Stap 11: Teken de ogen in het gezicht

Teken de pupillen op ongeveer ½ van de helft (¼ van het gezicht). Dit doe je door een lichte ronde cirkel te tekenen. Trek nu een gebogen lijn over de zojuist getekende cirkel heen. Het is niet erg als de boog de cirkel iets raakt. Doe dit nu ook voor de andere kant.

Wil je controleren of de afstand tussen de ogen goed is? Tussen beide ogen moet precies nog een oog passen. Is dit bij jou niet het geval? Blijf dan net zo lang oefenen totdat je de juiste verhouding hebt gevonden.

Het oog ziet er nu best gek uit. Dit komt doordat we nog geen bovenste ooglid hebben getekend. Teken een iets lichtere boog over de getekende boog. Als het goed is heb je nu een tekening die vergelijkbaar is met de onderstaande afbeelding.

Stap 12: De wenkbrauwen in het gezicht tekenen

Teken nu de wenkbrauwen boven de ogen. Dit doe je door een iets gebogen lijn te tekenen. En deze lijn mag dikker zijn dan de andere lijnen. Let er op dat je de wenkbrauwen licht laat afbuigen, want wanneer je ze te scherp afbuigt dan lijkt iemand snel boos. De dikte van de wenkbrauwen kun je het beste zelf bepalen, omdat de dikte van wenkbrauwen regelmatig veranderd door onder andere de mode.

Stap 13: Teken de neus in het gezicht

Teken op de hulplijn van de neus een cirkel. De onderkant van de cirkel moet op de hulplijn staan. De buitenkant van de neus wordt bepaald door de binnenkant van het ooglid. Teken nu aan beide kanten een iets kleinere cirkel ter hoogte van de binnenkant van het ooglid. Gum nu de overtollige delen van de cirkels weg zodat het op een neus begint te lijken.

Stap 14: Teken de mond in het gezicht

De binnenkant van de pupillen zijn gelijk aan de mondhoeken. Teken ter hoogte van de binnenkant van de pupillen een ligt gebogen lijn naar boven. Teken nu een klein gleufje waarbij het dal precies in het midden ligt. Dit gleufje tussen je bovenlip en neus wordt ook wel het filtrum genoemd. Teken nu de lijn gebogen naar beneden en stop ter hoogte van de binnenkant van de pupil. Als het goed is heb je nu de bovenlip getekend. Teken nu een gebogen lijn van de linker mondhoek naar de rechter mondhoek. Als het goed is heb je nu een vergelijkbaar hoofd getekend zoals de afbeelding hieronder.

Leren portret tekenen?

In mijn online portret cursus leer ik je stap voor stap portret tekenen en schilderen. Je kijkt letterlijk mee over mijn schouder en leert alle ‘trucjes’ toe te passen om prachtige portretten te maken.

Winkelwagen