Bokeh achtergrond: Een stapsgewijze gids [met video]

Een Bokeh achtergrond is een onscherp gemaakte achtergrond. Dit fenomeen zie je regelmatig in de fotografie, maar je kunt het ook zeker goed gebruiken in kunstwerken! Vandaag laat ik je zien hoe je eenvoudig een prachtige Bokeh achtergrond kunt maken met aquarelverf. Het maakt niet uit of je een beginnende of ervaren schilder bent, want voor iedereen zijn deze stappen te volgen. Ik begin kort met het toelichten wat een Bokeh effect is, waarom Bokeh effecten leuk zijn en natuurlijk de stap-voor-stap uitleg en tips om zelf aan de slag te gaan.

Voordat ik verder ga, vind ik het leuk om mijzelf even kort voor te stellen. Mijn naam is Mandy Groot en ik ben teken- en schilderdocent met meer dan 40 jaar ervaring. Op deze website vind je veel teken- en schilderinspiratie, en ook op mijn YouTube-kanaal kun je nieuwe ideeën opdoen. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en creatief bezig te laten zijn 

Wat is een Bokeh Achtergrond?

Bokeh achtergrond thumbnai

Een bokeh achtergrond is een onscherpe achtergrond die bijvoorbeeld wordt gebruikt om de focus te leggen op het hoofdonderwerp, of juist een dromerig effect te creëren. Dit effect wordt bereikt door het gebruik van specifieke technieken die de achtergrond vervagen. Hierdoor ontstaat er een zacht en dromerig beeld. In de kunst waardeert men het Bokeh effect omdat het een gevoel van diepte creëert en het er esthetisch enorm mooi uit ziet.

Waarom is een Bokeh effect zo leuk?

Het Bokeh effect is leuk omdat het de aanwezigheid van objecten of personen van een afbeelding of schilderij aanzienlijk kan vergroten. Het helpt om de aandacht van de kijker te richten op het belangrijkste onderdeel van het werk door afleidingen in de achtergrond te minimaliseren. Een Bokeh achtergrond is daarom een leuke manier om nog meer aandacht te trekken naar de persoon in je portretschilderij. Dit kan natuurlijk ook met andere schilderijen waarin je de focus op één onderdeel wilt hebben.

Voorbeelden van Bokeh effecten:

Bokeh effecten zijn geschikt voor een aantal kunstwerken. Hieronder heb ik twee voorbeelden opgeschreven waarvan ik vind dat deze geschikt zijn voor Bokeh effecten.

Bokeh achtergrond voor portretten

Door een Bokeh achtergrond te gebruiken, kun je de nadruk leggen op het gezicht en de uitdrukking van het model. Terwijl de achtergrond zacht en onscherp blijft.

Meer weten over het schilderen van een achtergrond voor een portret? Eerder heb ik al een artikel geschreven over het maken van een portret achtergrond.

Bokeh effect voor natuur

Een schilderij van bijvoorbeeld een vogel in de natuur krijgt in mijn beleving een extra dimensie door een bokeh effect in de achtergrond aan te brengen. Het vogeltje wordt, dankzij deze achtergrond, extra benadrukt.

Stap-voor-stap: Hoe maak je een Bokeh achtergrond met aquarel

Tijd om zelf aan de slag te gaan! Hieronder vind je een video voor het maken van een Bokeh achtergrond. Om het nog makkelijker te maken heb ik ook alle stappen die nodig zijn voor het maken van een bokeh achtergrond uitgeschreven.

Stap #1: Voorbereiding

De eerste stap is mogelijk een open deur, maar een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je alle benodigde spullen klaar hebt liggen. In dit geval hebben we het volgende nodig:

 • Aquarelpapier
 • Sprayflesje met water
 • Penselen
 • Aquarelverf
 • Tissues of keukenpapier
 • Sponsjes (liefst rond)
 • Sjablonen met cirkels (optioneel)

Stap #2: Aquarelpapier nat maken

water op aquarelpapier sprayen

Maak het aquarelpapier nat met een sprayflesje (gevuld met water). Je hoeft in principe maar een stuk of 4 keer te sprayen met het flesje. Pak nu een penseel en verdeel het water evenredig over het papier.

Stap #3: Kleuren aanbrengen

aquarelverf aanbrengen voor bokeh achtergrond

Maak je penseel nat en meng deze met aquarelverf. Breng de aquarelverf aan op het natte aquarelpapier en gebruik de kleuren die je wilt gebruiken. Je kunt gerust aquarelverf met elkaar mengen om een mooi verloop te krijgen. Blijf net zo lang doorgaan totdat je tevreden bent.

Stap #4: Licht creëren

delen bokeh achtergrond lichter maken

Nu de kleuren zijn aangebracht is het tijd om de achtergrond weer iets lichter te maken. Op dit lichtere deel komt het onderdeel te staan waar we de focus naar toe willen brengen. We maken het lichter door het penseel goed schoon en droog te maken met bijvoorbeeld een tissue. Sleep het penseel over de plek waar je het iets lichter wilt hebben. Doordat we de achtergrond nat hebben gemaakt, zuigt het penseel nu de nog vochtige aquarelverf op en heb je een licht deel gecreëerd.

Tip: veeg regelmatig je penseel af om overtollig pigment te verwijderen. Je kunt je penseel bijvoorbeeld afvegen aan een stuk keukenpapier.

Stap #5: Bokeh effect aanbrengen

focus objecten toevoegen aan bokeh achtergrond

Met behulp van een spons heb ik de bokeh gemakkelijk kunnen maken. De spons zuigt het overtollige pigment op, waardoor ik direct een lichte cirkel had staan. Tussendoor heb ik het sponsje regelmatig schoongemaakt, anders zou de kleur die ik heb “opgepakt” op een andere plek kunnen achterblijven en dat is nu net niet wat ik wil bereiken. Blijf net zo lang doorgaan totdat je tevreden bent 🙂

Stap #6: Sjablonen gebruiken (optioneel)

Als alternatief kun je het bokeh effect maken met een cirkelsjabloon en een spons. Het effect is vergelijkbaar als met het ronde sponsje.

Heb je andere hulpmiddelen? Dan kun je die natuurlijk ook uitproberen!

Tips voor het maken van een Bokeh effecten

 1. Werk snel: Aquarelverf droogt snel, dus werk in een vlot tempo om gewenste effecten te bereiken.
 2. Gebruik verschillende hulpmiddelen: Experimenteer met verschillende penselen en sponzen om unieke bokeh effecten te creëren.
 3. Pas op voor beschadiging: Aquarelpapier kan kwetsbaar zijn als het nat is, dus wees voorzichtig bij het aanbrengen en verwijderen van pigment.
 4. Houd het penseel droog: Een droog en vooral schoon penseel helpt om pigment effectief te verwijderen en mooie bokeh cirkels te maken.

Conclusie

Het creëren van een bokeh achtergrond met aquarelverf kan een object of persoon in een schilderij extra onder de aandacht brengen. De bokeh achtergrond zorgt ervoor dat alles rondom het object of persoon ‘vervaagd’ is en daarmee rustig overkomt. Deze techniek is geschikt voor iedereen en ik moedig je uit om er eens mee te experimenteren. Want oefening baart kunst!

Wil je een bokeh effect toepassen in je portretschilderij? Maar weet je nog niet zo goed hoe je een portret moet maken? Bekijk mijn uitgebreide online schilderscursussen om stap voor stap te leren hoe ook jij prachtige portretten kunt maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven