Kleur blauw maken door groen en paars te mengen [stap voor stap]

Blauw is een primaire kleur. Je zult het wellicht niet verwachten, maar je kunt ook zelf blauw maken! In dit artikel laten we zien hoe je verschillende blauwtinten kunt creëren door de kleuren groen en paars te mengen.

Lichtere kleur blauw maken door paars, groen en wit te mengen

Blauw maken

Blauw is dus een primaire kleur, maar dus ook te creëren door twee secundaire kleuren met elkaar te mengen, te weten: groen en paars. Er zijn verschillende manieren om ze te mengen, en ik vind het persoonlijk erg leuk om ermee te experimenteren. Door te variëren in de verhoudingen van groen en paars ben ik in staat de gewenste blauwtint te mengen en dat geeft me veel voldoening.

Als je nieuwsgierig bent naar kleurenmenging, kun je mijn schilderspalet downloaden en gebruiken om te experimenteren.

Tips voor het maken van blauw

Bij het maken van blauw zijn twee dingen essentieel: de verhouding en de mengtechniek. De verhouding tussen groen en paars bepaalt de uiteindelijke tint groen. Meer groen leidt tot een helderdere en lichtere blauwe kleur, terwijl meer paars een donkerdere, diepere kleur blauw geeft. Experimenteer met verschillende verhoudingen om de gewenste tint te vinden – het is echt leuk om te doen!

Er zijn verschillende mengtechnieken die je kunt gebruiken. Een veelgebruikte methode is om de kleuren te mengen met een paletmes of penseel op een schilderspalet. Begin met een beetje groen en voeg geleidelijk paars toe terwijl je mengt, totdat je de gewenste tint blauw krijgt.

Een handige tip is om te beginnen met de kleur groen, omdat paars krachtiger is en je dus meer groene verf nodig hebt om een lichtere kleur blauw te krijgen. Zo verspil je minder verf.

Een andere techniek is om de kleuren direct op het canvas of schildersdoek te mengen. Plaats een kleine hoeveelheid groen en paars naast elkaar op het doek en gebruik een penseel om ze te vermengen. Hoewel dit lastiger kan zijn, kan het interessante overgangseffecten creëren.

Het mengproces van groen en paars

Het mengen van groen en paars om blauw te maken is een boeiend proces. Er is geen goed of fout, en je kunt altijd doorgaan met mengen totdat je de perfecte kleur blauw hebt bereikt!

Over groen:

Groen noemen we een secundaire kleur, bestaande uit geel en blauw. Phtalogroen (de kleur die ik gebruik) heeft een heldere en levendige uitstraling. Door te experimenteren met verschillende tinten groen, zul je verschillende effect bereiken. Probeer uit om te weten te komen welke het meest in de smaak valt!

Over paars:

Paars is ook een secundaire kleur, bestaande uit rood en blauw, en kent verschillende tinten, variërend van lichtpaars tot donkerpaars. In dit artikel maak ik gebruik van de kleur Permanentblauwviolet. Hiermee kun je een prachtige kleur blauw maken. Maak meer tinten blauw door titaanwit toe te voegen.

Stap-voor-stap blauw maken

In de onderstaande video kun je zien hoe je verschillende blauwtinten kunt maken door groen en paars te mengen.

Materialen die je nodig hebt:

Stappen om blauw te maken:

Stap 1: Pak een schilderspalet

Pak een schilderspalet met een gladde ondergrond, zoals een glasplaat met hieronder mijn schilderspalet, of lamineer het schilderspalet. Op deze manier kun je het makkelijk schoonmaken en hergebruiken!

Paarse en groene verf op schilderspalet doen

Stap 2: Pak de paarse en groen verf

Leg wat van de paarse en groene verf op het schilderspalet.

Paars en groen pakken om te mengen

Stap 3: Paars en groen mengen

Pak nu het paletmes om paarse en groen verf te pakken. Meng de kleuren door elkaar heen.

Note: Ik meng het liefst met een paletmes, omdat ik die tussentijds makkelijk kan schoonmaken en daardoor goede controle heb over de hoeveelheid verf ik die ik wil toevoegen. Daarnaast vind ik het een voordeel dat op deze manier de dotjes verf schoon blijven!

Blauw maken door paars en groen te mengen

Stap 4: Wit toevoegen

Voeg eventueel wat titaanwit toe om een lichtere kleur blauw te maken.

Wit toevoegen voor een lichtere kleur blauw

Stap 5: Blijven mengen tot de gewenste kleur blauw

Blijf de kleuren mengen totdat je de gewenste kleur blauw hebt gemaakt.

Lichtere kleur blauw maken door paars, groen en wit te mengen

Het bijhouden van kleuren

Maak een naslagwerk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een art-journal of een mixed-media blok gebruiken. Breng bijvoorbeeld de kleur groen links en paars geheel rechts aan en voeg tussen deze twee een aantal tussenstappen van de gemengde kleuren toe. Dit kan een waardevol naslagwerk zijn voor toekomstige projecten waarin je vergelijkbare kleuren nodig hebt.

Ga aan de slag en ontdek de vele mogelijkheden van het mengen van groen en paars om je eigen unieke blauwtint te creëren. Het is een leuke en creatieve manier om de perfecte blauw te verkrijgen!

Winkelwagen