Acrylverf vernissen

Een van de redenen om je acrylverf schilderij te vernissen is om deze van invloeden van buitenaf te beschermen. Door de jaren heen kan het licht namelijk de kleuren van je acryl schilderij beïnvloeden. Vernis beschermd je schilderij tegen dit soort invloeden.

Op deze pagina leg ik je uit wat vernissen is, laat ik je zien in welke stappen jij je acryl schilderij kunt vernissen en vertel ik je welke vernis je het beste kunt kopen.

Vernis voor acrylverf

Wat is acrylvernis?

Vernis is een beschermingsmiddel die helpt om je schilderij te beschermen tegen ‘gevaren’ van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan vette vingers van mensen die even je schilderij willen aanraken. En invloeden zoals licht of vocht. 

Het middel vernis is gemaakt van synthetische of natuurlijke harsen dat vaak is opgelost in spiritus. Slechts enkele vernissen bevatten middelen die je kunstwerk beschermen tegen UV-licht. Verderop in dit artikel laat ik je zien welke vernis je het beste kunt kopen voor UV-bescherming. 

Vernis wordt ook regelmatig gebruikt om de glans van je schilderij te veranderen. Denk aan een matte of juist glansende uitstraling.

Voordelen van je schilderij vernissen

Het vernissen van je schilderij brengt een aantal voordelen met zich mee. Ik heb ze hieronder even kort op een rijtje gezet:

  • Je kunstwerk is beschermd tegen invloeden van buitenaf
  • Je geeft je acrylverf schilderij een andere uitstraling (glans, hoogglans of mat)
  • Gemakkelijker om je schilderij schoon te maken, want het is beschermd tegen vocht
  • Langere levensduur van je kunstwerk

Laten we nu gaan kijken hoe jij je gemaakte schilderij met acrylverf kunt vernissen.

Stappen om acrylverf te vernissen

De praktijk wijst uit dat je kunstwerk jarenlang goed kan blijven zonder vernislaag eroverheen. Acrylverf heeft van zichzelf al een soort kunststof (plastic) laag en is in die zin al goed afgesloten.

Toch is het toch raadzaam om je schilderij te vernissen. Helemaal wanneer je wilt dat je schilderij jarenlang mooi blijft. Óf wanneer je graag je kunstwerk een iets andere uitstraling wilt geven (glans, hoogglans of mat).

We beginnen met de benodigdheden.

Stap #1: Benodigdheden voor acrylverf vernissen

Natuurlijk heb je vernis nodig om je kunstwerk te vernissen. In dit stappenplan werk ik met een spuitbus vol met vernis.

acrylverf-vernis-spuitbus

De spuitbus met acrylvernis van Amsterdam is een prachtig product waarmee je op een eenvoudige manier je acrylschilderij kunt beschermen. Ik gebruik een vernis met glans, omdat ik dit een mooi effect vind geven.

Stap #2: Pak de vernis spuitbus

Je hebt verschillende vernis spuitverf, spuitlak en spuitbussen die je kunt gebruiken. Kies een vernis die je prettig vindt om te gebruiken. Zelf kies ik voor een spuitbus, omdat ik de vernis dan mooi gelijkmatig kan verdelen.

Stap #3: Zoek een goed geventileerde ruimte

Ga op zoek naar een ruimte die goed geventileerd is en vies mag worden. Buiten onder een afdakje of een schuur is vaak een geschikte ruimte om te vernissen.

Stap #4: Plaats je werk op een ezel

Een standaard of een ezel is erg prettig om je werk te vernissen. Zorg er in ieder geval voor dat je werk stevig staat en niet kan omvallen tijdens het vernissen.

Stap #5: Spuit de vernis gelijkmatig over je werk

Laat de vernis rustig intrekken in je kunstwerk na het inspuiten. Indien nodig kun je deze stap nog een keer herhalen. Let er dan wel op dat je eerste vernis laag is opgedroogd.

Stap #6: Laat je werk drogen

Wanneer je tevreden bent met je vernislaag over je werk, laat je het drogen. Geef het echt wat tijd en plaats je werk op een plek waar het kan drogen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk vuil in de lucht.

Acrylverf vernissen met een spray en kwast

Een andere optie is om vanuit een flesje de vernis aan te brengen met een kwast. Ook hiervoor geldt, werk in een goed geventileerde ruimte!

Met een kwast heb je meer controle over wat je aanbrengt. Ik zie regelmatig dat mensen de vernis ruimschoots aanbrengen met een spray en dan met de kwast het goed nalopen. Op deze manier krijg je de vernis overal tussen zodat het echt goed afgesloten is.

Beste acrylvernis om te kopen

Na jarenlang gewerkt te hebben met acrylverf en daarmee ook acrylvernis, weet ik ondertussen welke acrylvernissen het beste zijn. Hieronder heb ik de beste acrylvernissen op een rijtje gezet.

Acrylvernis (Amsterdam)

Vernis voor acrylverf

De spuitbus of het potje met acrylvernis van Amsterdam zijn de producten die ik het liefste gebruik. De kwaliteit van dit merk is altijd goed en daarnaast hebben ze verschillende vernissen. Zo kun je vernis kopen met glans, hoogglans en een matte uitstraling.

Acrylvernis (Action)

acrylvernis action

De acrylverf van Action is na 24 uur watervast. En daarmee is jouw schilderij dus na 24 uur bescherm tegen invloeden van buitenaf. Het een lak op waterbasis en is gemaakt van 35% gerecycled plastic, wat zorgt voor de glans.

Het nadeel is dat Action maar één acrylvernis. En deze moet aangebracht worden met een penseel en werkt daarmee niet zo makkelijk als een spuitbus.

Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor Acrylvernis van Amsterdam. Simpelweg omdat het een kwalitatieve vernis is en je veel meer mogelijkheden hebt qua glans.

We komen hiermee tot een einde van deze gids. Mocht je op zoek zijn naar inspiratie voor je volgende acrylverf schilderij. Bekijk dan absoluut eens een van mijn tutorials, zoals wolken schilderen met acrylverf, druppels schilderen met acrylverf of een appel schilderen met acrylverf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven