Mandy Groot

Wat is een Achterglasschildering?

Een achterglasschildering is een broze techniek waarbij er direct op het glas wordt geschilderd en bestaat uit meerdere lagen. Je begint achterstevoren met schilderen en per laag voeg je iets toe op het glas. Door het glas om te draaien kun je de achterglasschildering bekijken.

Achterglasschildering
Een Achterglasschildering van H. Barbara. Bron: Andreas Praefcke.

Het is een unieke techniek
Een achterglasschildering is een broze schildertechniek waarbij er direct op het glas wordt geschilderd. Wanneer het schilderij geheel is afgemaakt, wordt de achterglasschildering omgedraaid zodat je door het glas naar de afbeelding kan kijken.

Zelf maak ik geen achterglasschilderingen, maar ik vind het leuk om aandacht te besteden aan de verschillende soorten technieken die in het verleden heel erg ‘normaal’ waren.” Achterglasschilderingen worden gemaakt in lagen, dit houdt in dat je van achter naar voren werkt. Als voorbeeld: ‘normaal zou je beginnen met het landschap en daarna bijvoorbeeld de koeien, schapen en bloemen, maar bij achterglasschilderingen begin je juist met de koeien, schapen en bloemen en als laatste het landschap’. In tegenstelling tot het schilderen op doek of op paneel hoeft men bij het achter glas schilderen de voorgrond niet te doodverven.

Het lijkt op een foto
Een achterglasschildering wekt vaak de indruk van een foto of een schilderij. Dit komt doordat de achterglasschilderingen een vlakke afbeeldingen zijn waarbij de verf niet op de afbeelding ligt.

Waar komt de achterglasschildering vandaan?

Van oorsprong komt deze techniek voort uit België. Hedendaags zie je de achterglasschildering techniek nauwelijks meer terug. Oostende en (later) Antwerpen waren in de 18e en 19e eeuw het centrum van deze enorm toffe techniek!

Waar kun je achterglasschilderingen bekijken?

Mocht je geïnteresseerd zijn om achterglasschilderingen te bezichtigen, dan kan je terecht bij het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Het museum beschikt over een verzameling van achterglasschilderingen. Het is voor mij een eind rijden, maar het staat zeker op mijn bucketlist! En mocht je in de buurt wonen dan is het zeker de moeite waard volgens de recensies die ik heb gelezen!

Winkelwagen

Betaal één keer met een eenmalige betaling. Voor altijd toegang tot de portret cursus. 14 dagen niet goed, geld terug garantie.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we je schilderspalet naar toe sturen?

Je gegevens zijn 100% veilig en op elk moment kun je afmelden.